Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Történelme képes leírás - Bali szigete.tlap.hu
részletek »

Történelme - Bali szigete.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: bali.tlap.hu » Történelme
Keresés
Találatok száma - 10 db
1946

1946

1946-ban a hollandok kikiáltották Kelet-Indonéziai Köztársaság-ot, a Sukarno és Hatta által kikiáltott és vezetett Indonéz Köztársaság riválisaként. Bali ennek a Kelet-Indonéziai Köztársaságnak a része lett, a 13 közigazgatási terület egyikeként. Hollandia csak 1949 december 29-én ismerte el Indonézia függetlenségét, ekkor Bali az Indonéz Egyesült Államok Köztársasága nevű állam része lett. Bali 1956-ban hivatalosan is felmondta ezt a holland uniót, és jogilag is az Indonéz Köztársaság része lett.

A Gunung Agung 1963-as kitörése

A Gunung Agung 1963-as kitörése

A Gunung Agung 1963-as kitörése ezreket pusztított el gazdasági káoszt okozva. Számos földönfutóvá vált Bali lakos volt kénytelen Indonézia más részére költözni. Az 1965-ös sikertelen jakarta-i puccs után Balin, akárcsak Indonézia más részein a jobboldali Suharto tábornok által támogatott seregek számtalan gyilkosságot követtek el az Indonéz Kommunista Párt (PKI) vélt vagy valós tagjai és szimpatizánsai ellen. A pontos számok mai napig nem állnak rendelkezésre, de több, mint 100,000 ember esett áldozatul ezeknek a gyilkosságoknak. Számos ismert, de jelöletlen tömegsír található a szigeten.

A II. világháború alatt

A II. világháború alatt

Japán a II. világháború alatt elfoglalta a szigetet. Ebben az időben alapította meg egy Bali tiszt, Gusti Ngurah Rai a Bali szabadságharcos csapatot. A japánok 1945 augusztusi kapitulációját követően a hollandok azonnal visszatértek Indonéziába és így Balira is, hogy a háború előtti gyarmati közigazgatást azonnal visszaállítsák. Ezt a Bali lázadók a japán fegyvereket használva próbálták megakadályozni.

Az országalapító

Az országalapító

1927-ben Ahmed Szukarno (1901-70) elnökletével megalapították Bandungban az indonéz államot. 1937-ben tízéves tervet készített az önkormányzat bevezetésére. A negyvenes évek elején a holland -japán tárgyalások meghiúsultak, mert a nyersanyagokban szegény, ám dinamikusan fejlődő szigetország terjeszkedni akart (Tanaka-memorandum). 1942-ben Japán megszállta Indonéziát: a japán világuralmi tervek nem kis részben Indonézia kőolaj- és gumikészletein alapultak.

Bali

Bali

Bali a tropikus paradicsom. Földi édenkert, ahol a festői tájképhez a halványzölden ringatózó rizsföldek adják az alapszínt, ahol az azúrkék víz fölé hajló pálmák árnyékfoltjain szikrát vet a fehér homokpad, s a tenger felszíne alatt szivárványszín halak és teknősök játszanak az ünnepi díszbe öltözött korallok között. Bali a démonok és az élő istenek szigete is. Az indonéz tűzgyűrű egyik csodálatos láncszeme, ahol a vulkánokban lakó istenek időnként égre törő füstoszlopokkal és izzó lávafolyamokkal adják ki haragjukat. Az összeolvadt álom és valóság, ahol a hagyományok és a szigetet körüllengő varázs a hétköznapok részét képezik.

Európai gyarmatosítók

Európai gyarmatosítók

1292-ben, amikor Marco Polo elérte az indonéz szigeteket, tudósításában már Fűszer-szigetként emlegette Balit. Az 1500-as évek elején érkező a portugálokat - Portugália spanyol uralom alá kerülése után - az 1595 körül megjelent holland tengerészek szorították ki. (Egyedül az azóta függetlenné vált Kelet-Timor maradt birtokukban, 1976-ig.) Az 1600-as évek elejére a hollandok kereskedelmi szerződéseket kötöttek a Jávai herceggel és megszerezték a fűszerkereskedelem ellenőrzését a portugáloktól. Cornelius Houtman holland kapitány a Holland Kelet-Indiai Társaság megalapítójaként érkezett, ám visszaindulásakor már nem elsőként tapasztalta az ideutazók közül, hogy legénységének fele nem szándékozik vele visszatérni Európába, annyira jól érzi magát Bali szigetén.

Mesevilág

Mesevilág

A mai Indonézia területét nem kevesebb, mint 13 677 sziget alkotja, ebből 6044-nek neve is van. Lakosságának túlnyomó többsége a 150 népcsoportra oszló maláj (indonéz) népeséghez - szundai, madurai, riau, batak, bali stb. - tartozik, de élnek itt még őslakó dajakok (Borneón), pápuák Nyugat-Iriánban, valamint kínaiak is. A maláj népesség az Kr. e. IV-III. évezredben kezdte benépesíteni a szigeteket, s alakította ki apró államait, ám az első írott emlékeik a Kr.u. 9. századból Sanur környékéről származnak. Ebből az időszakból már sok olyan nyom is található, amely a mai arculatot meghatározó termelésre (árasztásos rizstermesztés) és életmódra utal.

Sziget és tartomány

Sziget és tartomány

Bali sziget és tartomány (propinsi) Indonéziában; a Kis-Szunda-szigetek egyike. Jávától mindössze egy mérföldnyire (1,6 km) fekszik keletre. Bali tartomány területe 5561 km2. A sziget hegyvidék, Jáva központi hegyvonulatának folytatása, legmagasabb csúcsa az Agung (3142 m), amelyet a helyiek a világ köldöke néven emlegetnek. Hosszú (120 éves) szunnyadás után 1963-ban bizonyítékát adta annak, hogy működő tűzhányó; kitörése 1500 ember halálát okozta, ezrek maradtak hajlék nélkül. A központi hegységtől délre síkság terül el. A délkeleti monszun ideje (májustól novemberig) száraz évszak. A hegyes sziget nagy részét trópusi esőerdő borítja, növény- és állatvilága a jávaihoz hasonlít. Erdeiben tíkfák is nőnek, az óriás banyána (varingin) a szigetlakók szent fája. Nagy számban él itt szarvas és vaddisznó, sőt Bali nyugati részén tigris is előfordul.

Szuharto tábornok diktatúrája

Szuharto tábornok diktatúrája

1965. szeptember 30-án a hadsereg jobboldali tisztjei puccskísérletét Undung alezredes, a palotaőrség parancsnoka ellenpuccsal próbálja megelőzni, ám végül a hadsereg parancsnoka, Szuharto tábornok ragadja magához a hatalmat. A tábornok a Szukarno elnök elleni merényletet a kommunisták nyakába varrta és ezen felbuzdulva megsemmisítette politikai ellenfeleit: az antikommunista hevület elsőként a kínai kisebbséget sújtotta, majd az akkor 2 millió fős szigetvilág 50-100 ezer lakójának halálával végződő vérengzéssé fajult. (Egyes adatok szerint azonban több mint 3 millió embert végeztek ki!) Szuharto teljes egészében felszámolta az elnyomás megszüntetésért és a földreformért küzdő kommunista pártot, majd félreállította Szukarno elnököt s több mint harminc évre berendezkedett az elnöki palotában. Szukarno előbb házi őrizetbe, majd emigrációba kényszerült, ám népszerűsége miatt Szuharto nem mert leszámolni vele, csupán korrupciós vádakkal igyekezett befeketíteni. Szuharto tábornok antikommunista lelkesedésének és látszat-demokratikus lépéseinek fejében jelentős nyugati támogatásra számíthatott. Suhartónak ugyan nem volt kedve hozzá, mégis több demokráciát kellett engedélyeznie, ám 1998 tavaszán a népharag egész rendszerét elsöpörte.

Hirdetés
Történelem

Történelem

Bali szigetét már a prehisztorikus időktől kezdve lakták. Első lakói az Ázsia felől az indonéz szigetvilág felé vándorló törzsek leszármazottai voltak, akik mai ismereteink szerint Kr. e. 3000 körül telepedtek le a szigeten. Ebből az időből származó kőeszközöket találtak Cekik település közelében, a sziget nyugati részén. A prehisztorikus idők végét az India felől érkező hinduk érkezése jelentette, mely a cserépedény-darabokon talált Brahmi feliratok szerint Kr. e. 100 körül történt. Találtak továbbá 9. századból származó feliratokat, melyeken a Balidwipa (Bali szigete) kifejezés volt található. Ebben az időben fejlesztették ki a rizs öntözésére szolgáló bonyolult öntözőrendszereket (ún. subak). Számos ma is létező vallási és kulturális hagyomány visszavezethető erre az időre. A kelet-jávai Majapahit Birodalom (1293-1520) Bali szigetén kolóniát alapított 1343-ban. A birodalom hanyatlásával a 15. században Jáváról tömegesen vándoroltak át a birodalom szellemi vezetői, művészek, papok és zenészek Bali szigetére.

Tuti menü