Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Lakosok, vallás képes leírás - Bali szigete.tlap.hu
részletek »

Lakosok, vallás - Bali szigete.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: bali.tlap.hu » Lakosok, vallás
Keresés
Találatok száma - 4 db
Bali lakói

Bali lakói

Bali lakói kedvelik a zenét, a költészetet, a táncot és a különböző népünnepélyeket. Különleges tehetséget mutatnak a művészet és a kézművesség iránt; szenvedélyesen rajonganak a fogadással párosuló játékokért, különösen a kakasviadalokért lelkesednek. A jellegzetes bali zenekar, a gamelán különböző ütőhangszerekből, kéthúros hegedűből és fuvolából áll. Minden faluban működik gamelán-klub. A sziget életének szerves része a színpadi játék, különösen a táncjáték, amely vallási célokat, varázslást szolgál, vagy pantomimszerűen egy történetet adnak elő. A bali kézművesek nagy művészi gonddal formálják meg szobraikat, ezüsttárgyaikat, fa- és csontfaragványaikat, akárcsak azokat az állat formájú fakoporsókat is, amelyekben a halottakat az elhamvasztás színhelyére szállítják.

Balinézek

Balinézek

A balinéz faluban minden család a maga föld- vagy kőfallal elkerített portáján él. Az árnyékos udvart rendszerint három részre osztják. Ezek: a rizshombárok és marhakarámok, az emberek alvóhelye és konyhája, valamint a házi szentély. A lakóterületnek agyag a fala és nád vagy pálmalevél a teteje. Minden falunak van saját szentélye és gyűlésháza, rendszerint azon a téren, ahol az ünnepeket és a vásárokat tartják. A balinéz élet központjában a vallás áll; ez a hindu saivizmus, és további elemei a buddhizmus, az ősök kultusza, a szellemek és a varázslat tisztelete. A balinézek hisznek a reinkarnációban. Halottaikat elégetik, hogy lelkük kiszabaduljon és megtehesse az újjászületéshez vezető utat.

Hivatalos nyelv

Hivatalos nyelv

Az ország helyi nyelve a Bahasa Bali, mely a kasztrendszerhez igazodva differenciálódik beszélt formájában. A hivatalos nyelv a Bahasa Indonesia. Ezen a nyelven folyik az oktatás is, és a hivatalokban is ez használatos. Angol nyelven nagyon sokan beszélnek, de elterjedt a német, a japán és a francia nyelv is.

Ősi halottkultusz Bali szigetén

Ősi halottkultusz Bali szigetén

Bali gyors, turistaparadicsommá való fejlődése átalakította a sziget kultúráját, de Trunyan elszigetelt falujában ősi hagyományok élnek tovább töretlenül. Trunyan büszke lakosai nem égetik el, és nem temetik el halottaikat, mint a többi Balin lakó hindu hívő, hanem egy szent fügefa alá teszik őket elrohadni, amelyet egy Égistennő földi formájaként tartanak számon.

Tuti menü