Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hasznos infók képes leírás - Bali szigete.tlap.hu
részletek »

Hasznos infók - Bali szigete.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: bali.tlap.hu » Hasznos infók
Keresés
Találatok száma - 13 db
A fűszerillatú sziget

A fűszerillatú sziget

A levegő fülledt és fahéjillatú, a nők rizses zsákokkal a fejükön jönnek-mennek, a standokon teknőctojás, vanília, furcsa nevű és külsejű gyümölcsök, tengeri herkentyűk egész arzenálja. Alaposan körülnéztem, mindent megkóstoltam és jól bevásároltam a gyöngyhalászok piacán. Az Ázsiát és Ausztráliát összekötő, mintegy ötezer kilométer hosszú Indonéz szigetvilág 17 508 szigete közül talán a legszebb Bali. Földi édenkert, ahol teraszosan művelt, élénk-zöld rizsföldek, azúrkék tenger, vakítóan fehér homokos part, színes korallszigetek, vadon nyíló pompás orchideák és mosolygós, barátságos lakosok várják a látogatókat.

Baliról minden

Baliról minden

Bali, az istenek szigete, híresen szép természeti látképe és csodálatos élővilága miatt, Indonézia legnépszerűbb turista úti célja. A sziget az egyenlítőtől délre 8 fokkal, Jáva szigetétől pedig 3,2 km-re keletre fekszik, fővárosa Denpasar. Bali területe összesen 5,632 km2, észak-déli irányban 112 km, kelet-nyugati irányban pedig 153 km hosszú a sziget kiterjedése. Hat tagból álló vulkán lánca, kelet-nyugati irányban nyúlik el, legmagasabb tagja a 3142 méter Gunung Agung aktív vulkán, amely 1963-ban tört ki utoljára. A szigetet trópusi erdők, mély krátertavak, gyorsfolyású folyók, kanyonok, festői rizsföldek, gyümölcs ligetek borítják, és korallzátonyok övezik. A déli részen lévő strandok homokja általában fehér (andezit), míg az északiak és a nyugaton fekvők fekete (bazalt) vulkáni homokkal borítottak.

Bűbájos sziget

Bűbájos sziget

Balival szinte lehetelen(ség) betelni. Hazaérkezésem után hónapokig kivétel nélkül minden nap eszembe jutott a Balinézek kedvessége, a sziget színei, burjánzó növényzete és hatalmas templomai. Naponta néhány perc erejéig terápia-jelleggel gondoltam erre a parányi szigetre. Bali gyógyír: tényleg maga az önfeledt életöröm minden küllembéli természeti szépséggel, amit csak a teremtő adhat.

Égési sebek

Égési sebek

A legnagyobb veszélyt a nap jelenti. Napszúrás, égési sebek - ezek az ideérkező turisták leggyakoribb egészségügyi problémái. Semmiképpen ne becsüljük alá ezt a veszélyt! Tanácsos 11 és 15 óra között árnyékban, vagy inkább fedett helyen tartózkodni, napos helyen polót, napszemüveget és fejtakarót viselni.

Étkezés és ivóvíz

Étkezés és ivóvíz

Balin nagyon olcsó az étkezés, mindazonáltal változatos és egzotikus ételek sokasága vár ránk. Ubud a sziget gasztronómiai központja, nem sokkal mögötte következik Kuta (néhány percre Nusa Dua és Sanur partoktól). A hagyományos bali-i ételek sora néhány rizsből készült főétel és snack, esetleg kevés zöldség, mivel a népesség nagy része szegény földműves. A sziget gyümölcskínálata egzotikus társaihoz hasonlóan igen sokféle. Palackozott ivóvíz kapható az egész szigeten, egy 500 ml-es üveg ára a boltokban kb. 1500 Rúpia, 1,5 liter kb. 3000 Rúpia. A vendéglátóegységekben ennél magasabb áron juthatunk hozzá. Mivel a vizesüvegek eltakarítása egyre nagyobb probléma, sok üzletben újra is töltethetjük az üvegünket. Ez a megoldás olcsóbb, is és a környezetet is óvhatjuk vele. A világmárkák itt is kaphatóak mind üdítőitalban, mind alkoholban. Balinak saját kávéja is van, a Kopi Bali, melyet Kintamani mellett, a vulkanikus területeken termesztenek.

Mikor utazzunk Balira?

Mikor utazzunk Balira?

Az egész év folyamán 20C és 33C közötti hőmérséklettel számolhatunk. Decembertől márciusig a nyugati monszun esőzéseket hozhat, a páratartalom is magasabb, de a nappalok általában naposak, az eső este érkezik, és inkább záporként, gyorsan leesik. Júniustól szeptemberig a páratartalom alacsonyabb, és egészen hűvös lehet esténként. Az évnek ebben a szakaszában alig-alig találkozhatnak esővel a partvidékeken. Még ha Bali legtöbb részén esik is, akkor is élvezheti a napsütést Bukit napsütötte dombján, ami Jimbaran strandjának déli részén található. Másfelől Ubudban, és a hegyvidékeken gyakori esőkre és egész évben sokszor borús időre lehet számítani. A magasabb régiókban, mint például Bedugul, vagy Kintanami, szintén szükség van egy vékony kabátra, miután a nap lemegy.

Oltások Balira utazóknak

Oltások Balira utazóknak

A hepatitis A (fertőző májgyulladás) előfordulása csekély hazánkban ez a betegség ritkán fordul elő, felmérések szerint, a 40 év alatti korosztály nem védett. Ezt az oltást szinte minden utazónak ajánlott felvenni, aki É -Amerika, É- és Ny-Európán kívül, bárhova utazik. A helyi körülmények, az étkezési szokások, az ivóvíz minősége jelentősen befolyásolják a kockázatot. A hepatitis A fertőzés lehetősége az arab országokban, Indiában, Ázsiában és Közép-Amerika egyes országaiban a legnagyobb.

Pénzváltás

Pénzváltás

Pénzváltás: az indonéz pénzegység a rúpia. Az indonézek az amerikai dollárral és az euróval szemben a legrugalmasabbak. A kisebb pénzváltóknál jobb az átváltási arány, mint a nagyobb bankoknál. A nagyobb címletű (és ép) valutákat jobb árfolyamon váltják, mint a kisebb címletűeket vagy sérülteket (Az 1996-os és ennél régebbi 100 dollárosokat nem fogadják el, sőt 2004 októberétől az újabb, CB-vel kezdődő sorszámú bankókat sem, vagy csak rosszabb árfolyamon. Ez a kisebb címletű dollárokra nem vonatkozik.) Ajánlom, hogy eurót és dollárt is vigyetek, és inkább váltsátok a költőpénzre, az automaták egyszerre kevés helyi pénzt adnak ki.

Repülési idő Balira

Repülési idő Balira

Repülési idő Balira: Légitársaságtól, és menetrendtől függően körülbelül 20 óra. Minimum egy ázsiai átszállással lehet Balit megközelíteni, de általában egy európai átszállást is szükséges tenni. Tehát nem rövid az út.

Hirdetés
Tanácsok

Tanácsok

Az utazótáskába ne felejtsünk el betenni: - sebfertőtlenítő oldatot, sebtapaszt, - láz- és fájdalomcsillapítót, - hasmenés elleni és bélfertőtlenítő szert, - hányinger elleni készítményt, - csípés vagy napégés okozta bőrpír kezelésére szolgáló kenőcsöt, - valamint mindazokat a gyógyszereket, amelyeket rendszeresen szedünk. A bankok nyitvatartási ideje: hétfő-péntek: 08:00-15:00, szombat: 08:00-12:00 Az amerikai dollárt fogadják el legszélesebb körben. Visa és American Express kártyákat a legtöbb szállodában, étteremben, és boltban elfogadnak. Templomban a hölgyeknek úgynevezett sarongot kell viselniük. A bejáratnál bérelni és venni is lehet. Vérző ember nem léphet a templomba. Vásárláskor általában fix árakkal találkozunk, de a piacokon, különböző árusító bódékban lehet alkudni.

Tanácsok a Balira utazóknak

Tanácsok a Balira utazóknak

A bankok nyitvatartási ideje: hétfő-péntek: 08:00-15:00, szombat: 08:00-12:00 Az amerikai dollárt fogadják el legszélesebb körben. Visa és American Express kártyákat a legtöbb szállodában, étteremben, és boltban elfogadnak. A 2000 - nél régebbi sorozatú dollárt azonban a könnyű hamisíthatósága miatt nem fogadják el. Sok helyen fizethetünk akár dollárral is, de a pénzváltók számos valutát elfogadtnak. Templomban a hölgyeknek úgynevezett sarongot kell viselniük. A bejáratnál bérelni és venni is lehet. Vérző ember nem léphet a templomba. Vásárláskor általában fix árakkal találkozunk, de a piacokon, különböző árusító bódékban lehet, és kell is alkudni.

Útlevél és vízuminformáció

Útlevél és vízuminformáció

Az útlevélnek a beutazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. 7 napos tartózkodásra jogosító vízum 10USD, 30 napos tartózkodás esetén 25USD. Az érkezés napja számít az első napnak, és a távozás napjának kell lennie a 7. vagy 30. napnak. A vízum befizetése a repülőtéren történik. A 'Visa On Arrival' pultnál kell befizetni amerikai dollárban. (Visa vagy MasterCard kártyát is elfogadnak). Ezután ki kell tölteni az immigration formanyomtatványt, és a vámnyilatkozatot. Ezután mehetnek ahhoz a pulthoz, ahol megkapják a belépési engedélyt.

Üzletek, borravaló

Üzletek, borravaló

Borravalót nem várnak az alkalmazottak Balin, de a dolgozók fizetése igen alacsony, így ha meg voltunk elégedve a kiszolgálással, hagyjunk 2-3 ezer Rúpia borravalót. A nagyobb szállodákban a számla tartalmazza a szervizdíjat, de ha elégedettek vagyunk, itt is hagyhatunk pár ezer rúpia borravalót. Az üzletek az üdülőhelyeken egész nap nyitva tartanak.

Tuti menü