Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Éghajlata, domborzat, földrajzi elhelyezkedése képes leírás - Bali szigete.tlap.hu
részletek »

Éghajlata, domborzat, földrajzi elhelyezkedése - Bali szigete.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: bali.tlap.hu » Éghajlata, domborzat, földrajzi elhelyezkedése
Keresés
Találatok száma - 5 db
Domborzat

Domborzat

A sziget déli részén alluviális síkság található, melyet a sekély folyók öntöznek, ezek az esős időszakokban kiöntenek. A szigetet korallzátonyok övezik. A déli részen levő strandok homokja általában fehér, míg az északiak és a nyugaton fekvők fekete homokkal borítottak. Az északkeleti Padangbai strandjain mindkettő megtalálható: a nagyobbik strand fehér, míg a délebbi sokkal sötétebb.

Felszínrajz

Felszínrajz

Felszínrajz: A Kis-Szundák legnyugatibb tagját képező Bali területe 5633 km², maximális kelet-nyugati szélessége 142 km, észak-déli irányú hosszúsága pedig 87 km. A szigetet a nyugati szomszédtól, Jávától a 2,5 km széles Bali-szoros, Lomboktól pedig a 33 km széles Lombok-szoros választja el. Bali domborzati térképének legkarakteresebb tagjai az indonéz 'tűzgyűrű' láncszemeit alkotó vulkánok. Mind között a legfontosabb az istenek lakóhelyének tartott Gunung Agung (több mint 3100 méter magas!), de a Gunung Batur tűzhányója is rengeteg turistát vonz.

Földrajz

Földrajz

Bali 3,2 kilométerre keletre helyezkedik el Jáva szigetétől, és mintegy 8 fokkal délebbre az egyenlítőtől. Kelet-nyugati irányban a sziget kiterjedése 153 km, észak-déli irányban 112 kilométer, területe 5633 km². Legmagasabb pontja a 3142 méter magas Gunung Agung nevű aktív vulkán, mely utoljára 1963 márciusában tört ki. A sziget középső és keleti részét hegyek alkotják, melynek a Gunung Agung a legkeletibb tagja. Az 1717 m magas Gunung Batur szintén aktív. A sziget déli részén alluviális síkság található, melyet a sekély folyók öntöznek, ezek az esős időszakokban kiöntenek.

Földrajzi pozíciója

Földrajzi pozíciója

A Kis-Szunda-szigetek legnyugatibb tagja, Jávától keletre, Lomboktól nyugatra fekszik. Indonézia 33 tartományának egyike, a tartományi főváros, Denpasar a déli részén található. A sziget ad nagyrészt otthont Indonézia hindu kisebbségének. Az ország legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, híres a magas fokon űzött művészetekről, beleértve a táncot, szobrászatot, festészetet, bőr-, és fémművességet valamint a zenét.

Trópusi a klíma

Trópusi a klíma

Trópusi a klíma, így két évszakot különbözetünk meg: a száraz (május és október között) és az esősebb. (tudni kell, hogy a száraz időszakban is előfordulnak zivatarok). Az éves átlaghőmérséklet 30ºC, a tengerparton néha kellemes tengeri szellő enyhíti a forróságot.

Tuti menü